www.RODOPLAR.com

Информационно-новинарски сайт / Haber sitesi

MESTANLI ZEYBEKLER – СОЛИСТИАДА 2018 – MOMCHILGRAD

СОЛИСТИАДА 2018

СОЛИСТИАДА 2018 НА СДРУЖЕНИЕ „ЗЕЙБЕКЛЕР“

***

Поздравителни адреси, които не бяха прочетени на концерта, получихме от посланика на Турция в София д-р Хасан Улусой, от генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, от партньорите ни в Турция, Гърция, Швеция, Македония. Гости на концерта бяха кметът на община Момчилград – инж. Сунай Хасан и заместникът му Мехмед Мехмед, общински лица на общините Момчилград, Джебел, Кирково, Крумовград, кметът на с. Глухар и други.

Фолклорна група „ЗЕЙБЕКЛЕР“

към ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД – „Любимката“ на момчилградската публика с художествен ръководител Metin Hasan е създадена в града ни през 2006 г. Думата „зейбек“ (тур. zeybek) се интерпретира като балкански самурай, а идеята за това име води началото си от СЪН, който ръководителят й сънува през 2006 година. Групата е с разноцветен репертоар, включващ както балкански, така и турски автентични мотиви. Дейностите ни са свързани с песни и танци в традиционен стил.
С активните си участия групата ни заема важно място в културния живот на Балканите и другите страни и е една от най-предпочитаните групи в района. Броят на участниците й е динамичен – от момичета и момчета на различна възраст. Ансамбълът е отворен за всички етноси от района на община Момчилград, които имат желание да съхраняват и предават ценностите на балканския фолклор.

 Дейности:

Освен участията си групата има спечелени и осъществени проекти от Национален съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси (НССЕДВ) към МС на тема „Детско-етно фестивал“ – Момчилград 2007-2009 и издаде първо луксозно издание на книгата албум със заглавие „Чешми от Източните Родопи“.
 Благотворителност:
Група „Зейбеклер“ е участвала в благотворителен концерт „Да сбъднем мечтата на ТОШКО“ за събиране на средства за лечението му в чужбина през 2011 г.
 Участия изпълнихме в:
Народното събрание 2007, Конкурси „БУКЕТ“ с 2 първи места. Държави: Турция – İpsala, Eskişehir, Alaşehir, Karaman (Konya), Adana (Kadirli), İzmir, Bursa (Mustafakemalpaşa), Çanakkale (Bayramiç), Edirne, Ankara (Beypazarı), İzmit (Kocaeli), Гърция, Македония – в родното село на Мустафа Кемал Ататюрк – Kocacık, Radoviç, Ohrid, Швеция: Malmö и т.н., и т.н.

ИЗРАЗЯВАМЕ СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ ЗА ПОСТОЯНСТВО В СПОНСОРСТВОТО НА ВСИЧКИ НАШИ НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ СПОНСОРИ!

***
Нашите дейности продължават. Ние продължаваме и ще продължим да запознаваме народа с нашето разбиране за турски фолклор именно чрез песни, игри и книги, ще продължим да живеем и да се вливаме през поколенията.
  

Коментирай / Yorum yap

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Времето / Hava durumu

booked.net

Земетресения / Depremler

All Rights Reserved © 2006-2018 Rossi RM - www.rodoplar.com - собственост на СНЦ "Зейбеклер"
Bulgarian BG English EN German DE Turkish TR