www.RODOPLAR.com

Информационно-новинарски сайт / Haber sitesi

Винетките през 2018 година

винетки

Годишните винетки вече ще важат за период от една година от датата на купуване на стикерите

 

Винетките от тази година няма да важат до края на календарната година, както беше досега според Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата. Промяната важи от 1 януари 2018 година за всички пътни превозни средства, независимо от категорията и държавата на регистрация.
За първи път годивинеткишната винетка за всички превозни средства ще важи за срок от една година от датата на купуването й – ако шофьор си вземе стикер например на 29 март 2018 г., то той ще важи до 28 март 2019 г. Изисква се и касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази.
Въведени са и тримесечни винетки за леки автомобили под 3.5 тона. Новите винетни стикери са пуснати в употреба от 1 януари 2018 година.
Цената на новата тримесечна винетка е 54 лв. Тя е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка за леки автомобили струва 97 лв., а месечната 30 лв. Седмичната се таксува по 15 лв.
На 31 януари 2018 г. изтича валидността на годишните винетки за 2017 г. От началото на годината до края на ноември 2017 година са продадени 6 985 024 винетки. Начислените приходи са 338 619 953 лв. Спрямо същия период на миналата година постъпленията нарастват с над 20 млн. лв., а броят на продадените стикери се увеличава с над половин милион броя. От събраните до момента 338 млн. лв., близо 244 млн. лв. са от шофьорите на леки автомобили, а около 95 млн. лв. от камионите над 3,5 тона.
Винетки се продават в над 3 000 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове. В дистрибуторската мрежа в момента има над 2 млн. винетки, от които 900 хил. бр. са годишни за леки автомобили. До края на януари по пунктовете ще има 5 млн. бр.

 

Коментирай / Yorum yap

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Времето / Hava durumu

booked.net

Земетресения / Depremler

All Rights Reserved © 2006-2018 Rossi RM - www.rodoplar.com - собственост на СНЦ "Зейбеклер"
Bulgarian BG English EN German DE Turkish TR